Jangan malu-malu untuk klik !

Monday, January 31, 2011

Penting: Pantang Larang Demam Chicken Pox




Hey hey hey. Kisah chicken pox tak berakhir lagi. bhahaha. Okay, hari ni saya mahu berkongsi sedikit sebanyak pantang larang kalau korang kena chicken pox ni. Fine, korang dah pernah kena kan? Tapi esok lusa mana la tau anak-anak korang ke, cucu-cirit-cicit korang ke ataupun husband/wife-to-be yang kena penyakit ni pulak. Tak ke termangu-mangu sebab tak ada ilmu pengetahuan nak jaga diorang ni. Jadi, jangan sombong mahupun bongkak untuk menerima & berkongsi ilmu. Sharing is caring, right? So, are you ready kids? I can't hear you. Dah dah, berhenti merepek.


Pertama sekali, anda tidak digalakkan untuk makan makanan yang ada KICAP. Menurut opah kesayangan, ini akan meninggalkan parut-parut berwarna hitam di tompok-tompok yang dah sedia ada masa korang kena penyakit ni. Memang la masa kena penyakit ni ada bintik-bintik merah tapi lama-lama akan menjadi warna hitam. Thats still okey at that time because it's the process to be normal back. Tapi yang kita taknak ialah walaupun dah sihat tapi parut hitam tu masih ada lagi. Kecuali la kalau korang memang nak tambah tahi lalat kat badan korang terutamanya kat muka. Tapi hari tu saya tak tau, so main makan je la ikan masak kicap yang mak masak. *tak pe ke? hehe


Kedua, jangan biarkan diri korang kena HUJAN. Yang ni bukan opah je cakap. Emak ngan ayah pun bagi peringatan yang sama. Katanya boleh menyebabkan bintil-bintil kat badan ni semakin menjadi-jadi selain daripada menggalakkan lagi pertumbuhan bisul. *ceh, ayat nak power je. Korang mesti tak nak kan? Tapi kan, hari tu mak lupa agaknya nak angkat kain. Terpaksa la saya ehem ehem dgn gaya baik hatinya ehem ehem tolong angkatkan. Kena la jugak rintik2 hujan tu kat tangan tapi cepat-cepat saya basuh. Tak tahu la berhasil ke tak *bangga buat tips sendiri. bhahaha


Seterusnya ialah korang tak boleh la makan benda-benda yang boleh menggatalkan lagi badan korang yang sedia gatal tu. Contohnya macam seafood, budu ataupun sambal belacan. Banyak lagi sebenarnya makanan macam ni. Jadi alangkah lebih moleknya kalau korang tanya mak korang tentang jenis makanan yang gatal-gatal ni. Mesti diorang tahu macam-macam. Tak tak, saya tak cakap pasal cara nak menggatal antara lelaki & perempuan. Harap maklum.


Pantang larang yang seterusnya ni tak berapa nak faham sangat. Tapi mak kesayangan ada cakap kalau ada orang dalam rumah yang kena chicken pox, sesiapa pun tak boleh memasak kat dalam rumah tu. *rasa seram tak? Haish. Bila tanya balik sebab dia mak kata tak tahu la kenapa macam tu. Emak cakap ngan ayah pasal hal ni. Ayah cakap "Habis tu sapa nak masak?'' Saya hanya mampu tersengih bila ayah cakap macam tu. Bila cari kat Encik Google, orang tua cakap macam mana minyak tu panas dan meletup-letup masa kita menggoreng, macam tu la "meletup-letup'' bintil-bintil kat badan kita. Maknanya macam bintil-bintil tu naik la. Sekejap kat muka, hidung, dahi, telinga, kaki. Lebih kurang macam tu la kot. Rasanya my adik lelaki yang kena macam ni. Penuh kat badan. HAIH


Tapi korang, semua ni tak tahu la betul ke tak. Kita berikhtiar je supaya benda ni tak jadi lebih teruk. Apa salahnya ambil langkah berjaga-jaga kan.?


Baiklah, rasanya sampai di sini sahaja pantang larang demam chicken pox untuk entri ni ye wahai tuan puan. Lepas ni boleh la cakap kat your-real-husband-at-that-time "Honey, i tak boleh masak la kat rumah ni. Kita order Pizza Hut ke, KFC ke MCD ke hape ke okay??'' Nah, naik la badan kau laki bini sebulan.





19 comments:

  1. bis 2 dh hilang ke kesan chiken pox nye??

    sy nie bkn org yg ikut pntang sgt, men redah jer hehe

    ReplyDelete
  2. anak i br 3 mgu lepas kena chickenpox.elok anak sihat semnggu now papa die plak kn chicken pox..aduh..kesian tgk papa die..muka da mcm kn sengat tebuan..bengkak2..tp lepas mandi dgn air daun mambu bintik2 merah mula kering,tp still xselesa kan..abis satu badan ..smpai dlm mulut pun ade..nak mkn pun xbo sbb sakit kan..kalau budak senang sikit nak jg..even die demam tp still aktif sbb antibodi die masih kuat..sakit2 pun nak main jg.anak i xbyk sgt kluar sbb doc bg ubat antiviral...riso sgt kalu ubt tu penyebab cpox die kuar abis..takut terkena lg sekali..hope mama die xde la terkenan chicken pox jg..rasenyer da penah kn ms skolah rendah dulu time hari raya..

    ReplyDelete
  3. I came across your link while googling~ Awesome tips to avoid, thank you. I am at Day3 of Chickenpox, feeling miserable. I got caught in the rain a week before having it, now I look like a polka dot wrapping paper~ Thank again~!

    ReplyDelete
  4. saya tengah suffered chicken pox ni. Thanks sgt for the usefull info :)

    ReplyDelete
  5. Hello guys, sorry for being too late to reply all of your comments. hehe

    @~nur zulaiha~: I don't have any of them on my face but a few on other parts of the body. well, biasa lah tu. In my case, x la teruk sgt. Alhamdulillah

    @anonymous: I'm sure you are a good mother and wife. don't forget to take care of yourself too :)

    @Leia,30 & @Cik Tomato: no thanks la..

    ReplyDelete
  6. i skrg tgh kena chicken pox..fuh,sengsara betul.

    ReplyDelete
  7. @zu: sakit kan penghapus dosa *_^

    ReplyDelete
  8. tangan dan kaki menunjukkan tanda2 . tidakkk ! Thanks sharing

    ReplyDelete
  9. tangan dan kaki menunjukkan tanda2 . Tidakkk ! Thanks sharing

    ReplyDelete
  10. tangan dan kaki menunjukkan tanda2 . Tidakkk ! Thanks sharing

    ReplyDelete
  11. @nur zalikha: amboi, sampai 3kali tulis. hehe. xpe2. itu semua normal. hadapi dgn tabah ye.. hewhew

    ReplyDelete
  12. thanks for the information! down with chicken pox now! 2nd day and it's so itchy...

    ReplyDelete
  13. Tq. Tips yang berguna untuk saya yang tengah mc kerana chicken pox ni. Tapi cam ada yg mengarut je. Hehe

    ReplyDelete
  14. Sy pon baru terkena.. Tp kat kepala.. Byk sgt.. Kt muka ada la sikit2.. Tangan gan kaki baru perasan ada 2ketul.. Nak tnya.. Agak2 dia akan tumbuh habis ambik masa berapa lama? Sebb saya da 3 ari terkurung kat umah ni.... Tp kelua nya sikit je.. Geram jugak kalo naik sikit2 ni.. Sebb tambahan pulak.. Tgh preggy anak sulung.. 8bulan... Sian kat bby.. Nak makan ubat pon xberani.. Tlg eh sapa yg ada pengalaman... Berapa lama dia nk tumbuh abis semua? Sy xtahan da ni.. Rimas sgt2!!

    ReplyDelete
  15. tq atas perkongsian ni.. sekarang tengah bertarung dengan virus ni.. huhu

    ReplyDelete
  16. Petua ni mmg slu dgr..dh pnh kene skali..mmg seksa..tp klu tgh prgnant kene chicken pox bahaya tau..kene refer dktr cz tkt effect kat baby..baca kat babycenter.com..

    ReplyDelete
  17. Anak sy br 1thn stgh tgh kene skrg..dl pnh kene jgk..mmg amalkan petua2 ni sume..alhamdulillah xde parut..tp bagi yg tgh pregnant klu kene chicken pox, bahaya la,,effect kat baby..sy ade baca kat babycenter.com..

    ReplyDelete
  18. sya x tahu la samada sy tgah chkn pox ke tak sbb kat perut sy gatal2 n bintik2 ade air.. sy pasti x demam pon.

    ReplyDelete